17 Kasım 2011 Perşembe

Kek Kalıbında Cevizli Börek

 Nagehan Gagan Özsoy Hanım'ın tarifi
MALZEMELER

Hamuru için
- 1 çorba kaşığı toz maya (isteğe göre küçük yaş maya da kullanılabilir.)
- 1 çorba kaşığı şeker
-1,5 su bardağı ılık su
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 1 çay bardağı süt
- 1 yumurta (akı içine sarısını üzerine sürmek için ayırıyoruz)
- un
- tuz
Arasına sürme için:
- 1,5 çay bardağı sıvı yağ
- 1 su bardağı ceviz ( Damak zevkinize göre tahin veya çekilmiş haşhaş ta kullanılabilir. Hatta ben ikili karıştırarak yapıyorum. Çok daha lezzetli oluyor. Haşhaşla cevizi veya tahinle cevizi )



Yapılışı
Ilık su şeker ve mayayı karıştırıp kabarmasını bekliyoruz. Hamur kabına kabarmış mayayı ve diğer malzemeleri koyarak yumuşak bir hamur yoğuruyoruz. ( Kulak memesi kıvamından biraz daha yumuşak olması gerekiyor) Yoğurulmuş hamuru 3 parçaya bölüyoruz. Bir parçayı merdane veya oklava ile açıyoruz. (Hamur yumuşak olduğu için çok fazla incelmiyor) Açılmış hamuru önce yağlıyoruz sonra ceviz atıp rulo halinde sarıyoruz. İkinci parçayı da açıp yağlayarak ceviz atıyoruz. İlk yaptığımız rulonun üzerine sarıyoruz. Üçüncü parçayı da aynı şekilde yapıyoruz. Ve kalınca bir rulo elde etmiş oluyoruz. Kek kalıbının içini yağlayıp biraz susam atıyoruz. Hamuru kalıba düzgünce yerleştiriyoruz. Üzerine bir şey örtüp 40-45 dakika kabarması için dinlendiriyoruz. Kabaran hamurun üzerine ayırdığımız yumurta sarısını sürüp pişiriyoruz. Biraz ılık hale gelince kalıptan çıkarıp servise hazır hale getiriyoruz.

Afiyet Olsun

0 yorum:

Yorum Gönder