26 Kasım 2011 Cumartesi

Kadayıf Mantı

Duygu Bulut Hanım'ın tarifi
MALZEMELER
100 gr. kıymaya, 1 çay kaşığı köfte baharı, 1/2 çay kaşığı karabiber, 1/2 çay kaşığı kimyon, 1/2 çay kaşığı pul biber, 1 avuç ekmek içi (veya 1 tatlı kaşığı galeta unu) ekleyin ve köfte kıvamına gelecek şekilde yoğurun. Sonra 1/3 bağ maydanozu içine kıyıp 1 dakika daha yoğurun.
Yoğurduğunuz köfteyi sıkıştırarak fındık boyutuna getirin, sonra aldığınız 250 gr. kadayıfın içinden uzun bir tutamını çevire çevire kıymanın üzerine sarın (her bir kadayıf topu 2 cm. çapında olsun). Bu sırada yanınızda bir tabak sıvı yağ veya seviyorsanız eritilmiş tereyağı bulunsun. Avcunuzu bu yağ ile yağlayın, böylece elimizde top haline getirirken kadayıf otomatik olarak yağlanacaktır (yine de çok hafif olacaktır).

Kadayıf toplarını fırın kağıdı serdiğiniz fırın tepsisini üzerine dizin ve fırının 200 derece ızgarasını yakın. Yemeğiniz 10 dakikada kızaracak ve pişecektir. Ara ara karıştırarak her tarafının kızardığına emin olun.

Bu sırada oda sıcaklığındaki 3 bardak yoğurdu çırpın ve krema kıvamına getirin, sonra 4 diş sarımsağı havanda dövüp yoğurda ekleyin. Ağız tadınıza göre tuz ekleyin. Kadayıf tuzsuz olacağından normalden fazla tuz koyabilirsiniz.

Sosu için ise, bir kaba koyduğunuz 4 çorba kaşığı sıvı yağ veya tereyağı, 2 tatlı kaşığı biber salçası, 2 tatlı kaşığı domates salçası ve 4 çorba kaşığı domates püresini ateşe koyun ve malzemeler kaynayıp birbirlerini kabul edinceye kadar karıştırın. Sonra ateşten alıp içine çekme karabiber, 1 dal taze nane ve 2 dal taze kekik ekleyin.

Kadayıf mantınızı bir tabağa alıp, üzerine yoğurdunu ve sosunu ekleyerek servis edebilirsiniz. Soslarla tabağı ‘kirletmeyi’ unutmayın!

0 yorum:

Yorum Gönder